Vaste voeding voor baby's

Na ongeveer vier maanden kan je baby langzaam vaste voeding gaan eten. Je kunt nu al allerlei soorten voeding proberen. Zo went je baby aan verschillende smaken. Wees wel voorzichtig, want baby’s mogen nog niet alles eten.

Starten met vaste voeding

Tussen vier en zes maanden kun je, als je kind en jij dat willen, beginnen met een paar kleine hapjes groente of fruit om te wennen. Dat zijn "oefenhapjes". Ze komen nog niet in plaats van borst- of flesvoeding.

Het eerste hapje

Het eerste hapje is vaak een geprakt groente- of fruithapje, of pap met een lepel. Maar probeer ook eens andere oefenhapjes. Bijvoorbeeld een klein stukje brood zonder korst of een beetje geprakte aardappel of rijst. Maar ook wat gemalen vlees of vis.

Pap

Je kunt pap maken met warme opvolgmelk. Het is het beste om te beginnen met fijnere soorten papgranen, zoals meel of bloem. Gebruik later de wat grovere soorten. Je kunt pap in een fles geven, maar probeer het ook eens met een lepel. Je kind leert hierdoor kauwen.

Je kunt pap ook met moedermelk maken. Maar dan blijft de pap dun. Dat komt door een enzym in de moedermelk.

Als je jouw baby pap op basis van rijstebloem wilt geven, doe dit dan liever niet elk dag. Wissel eens af met pap op basis van andere granen. In rijstproducten kan relatief veel arseen zitten. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid, als je baby er langdurig te veel van binnenkrijgt.

Babyhapjes vanaf zeven maanden

Vanaf de leeftijd van zeven maanden kun je langzaam beginnen de melkvoeding te vervangen door bijvoeding. Je kunt je baby nu ook een broodkorst geven. Zo leert je kind kauwen, ook als het nog geen tanden en kiezen heeft. Je baby bijt en sabbelt met de kaken. Dat is goed voor de mondspieren. Verder ga je gewoon door met de kleine oefenhapjes, alleen prak je ze nu iets minder fijn.

Broodbeleg

Je kunt een klein stukje brood besmeren met margarine. Je hoeft nog niet meteen beleg te geven, maar het kan wel. Geef dan bijvoorbeeld geprakt fruit, (light) zuivelspread of ongezouten pindakaas.

Babyhapjes tussen 10 tot 12 maanden

Vanaf 10 tot 12 maanden leert je kind uit een beker drinken en leert het eten met een lepel. Je kind gaat nu echte maaltijden eten.

Warme maaltijd

Een maaltijd is bijvoorbeeld een groentehapje met aardappel, rijst en een beetje vlees of vis.

  • Variëren is lekker en goed voor de smaakontwikkeling. Geef je baby liever niet elke dag rijst, maar wissel af met bijvoorbeeld aardappel, pasta en couscous.
  • Kook, bak of stoof het eten goed gaar. Prak het met een vork.
  • Voeg eens een theelepel olie of een klontje zachte margarine toe. Onverzadigde vetten zijn goed voor je kind. Het maakt het eten ook wat smakelijker.
  • Doe liever geen zout in het eten van je baby, want de nieren van kinderen jonger dan anderhalf jaar werken nog niet zo goed.
  • Misschien lust je kind ook een toetje, bijvoorbeeld een beetje magere yoghurt. Maar je kunt ook borstvoeding geven als toetje of als besluit van de dag.

Tussendoortjes voor baby’s

Het is beter om je baby tussendoor niet te veel te laten eten. Je kind moet genoeg eetlust overhouden voor de gewone maaltijden. Als je iets tussendoor geeft, doe dat dan op een vast moment. Zo leert je kind dat het alleen op die tijden iets krijgt.

Gezonde tussendoortjes zijn bijvoorbeeld fruit of rozijntjes. Maar denk ook eens aan doorgesneden kleine tomaatjes, een wortel of stukjes komkommer.

Heb je vragen over voeding?

Heb je problemen bij het voeden van je baby? Of heb je vragen over voeding? Ga dan naar je huisarts of naar het consultatiebureau bij jou in de buurt.

Handige app

Zwangerhap - Dit is een handige app van het Voedingscentrum. Hiermee kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.

Bron Vaste voeding

 

Delen

  • icon-facebook
  • icon-twitter
  • icon-linkedin
  • icon-email


Geef feedback