Groei en ontwikkeling

In het eerste jaar groeit je baby ongeveer 25 centimeter. Het lijfje wordt groter en je baby kan ook steeds meer.

Je baby kan bijvoorbeeld steeds beter ruiken, zien, horen, voelen en bewegen. Daardoor kan je baby de omgeving steeds beter waarnemen en reageren op wat er gebeurt. Als ouders speel je daarop in met bijvoorbeeld nieuw speelgoed en nieuwe soorten voedsel. Volg gewoon rustig de ontwikkeling van je kind en kijk waar het aan toe is.

Van Wiechenschema

het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) volgt samen met jou de ontwikkeling van je kind. Zij maken daarbij gebruik van het Van Wiechenonderzoek. In het bijbehorende schema staan de ontwikkelingsmijlpalen van kinderen in de eerste vier jaar. In het schema kan worden bijgehouden hoe ver je kind is in zijn ontwikkeling op verschillende gebieden. Voorbeelden van ontwikkelingsmijlpalen zijn teruglachen, kruipen en zwaaien.

Aan de hand van dit schema kun je samen met de medewerkers bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in gesprek gaan over de ontwikkeling van jouw kind.

Boeiend, maar soms ook lastig

Voor ouders is het boeiend om hun kind te zien opgroeien en ontwikkelen. De meeste ouders genieten van elke ontwikkelingsfase en meestal verloopt het gelukkig probleemloos, maar soms gaat het anders. Dan zijn er tegenslagen en lopen dingen anders dan je gehoopt had.

Handige apps

iGrow - Met deze app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind van 0-18 jaar groeit, hoe lang het wordt en of het een gezond gewicht heeft.

Gezond Groeien - App van het Voedingscentrum over gezonde voeding tijdens je zwangerschap en voor je kind.

GroeiGids app – Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei, ontwikkeling, vaccinaties en belangrijke gebeurtenissen van je kind(eren) bijhouden en hier een groeialbum van maken.

Bron Groei en ontwikkeling

 

Het kan heel simpel

Zet de box voor het raam zodat je kind naar buiten kan kijken; bomen die bewegen, mensen die voorbij lopen, regen op straat. Laat als het kan een raam open staan zodat je kind geluiden van buiten kan horen; vogels die fluiten, geritsel van bladeren, stemmen. Zet planten neer die ruiken, zoals basilicum en lavendel. Maak geregeld iets lekkers klaar zodat je kind geuren leert onderscheiden. Maak een wandeling buiten en leg je kind ook eens neer. Elke keer als jij je kind buiten op een ander plekje neerlegt –in het gras, onder een boom, op een heuvel- gaat een nieuwe wereld voor hem open. Als het wat groter is, kun je samen voelen aan een stuk schors of mos, de vacht van een dier, nat en droog zand.
 

Delen

  • icon-facebook
  • icon-twitter
  • icon-linkedin
  • icon-email


Geef feedback