opvoeden & opgroeien
Baby | Ontwikkeling

Groei en ontwikkeling

In het eerste jaar groeit je baby ongeveer 24 centimeter. Je baby kan ook steeds meer.

Je baby kan bijvoorbeeld steeds beter ruiken, zien, horen, voelen en bewegen. Daardoor kan je baby de omgeving steeds beter waarnemen en reageren op wat er gebeurt. Als ouders speel je daarop in met bijvoorbeeld nieuw speelgoed en nieuwe soorten voedsel. Volg gewoon rustig de ontwikkeling van je kind en kijk waar het aan toe is.

Van Wiechenonderzoek

Het consultatiebureau volgt samen met jou de ontwikkeling van je kind. Zij gebruiken daarvoor het Van Wiechenonderzoek. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de ontwikkelingsmijlpalen van kinderen in de eerste vier jaar. Ontwikkelingsmijlpalen zijn bijvoorbeeld: teruglachen, kruipen en zwaaien. Het onderzoek wordt genoteerd in een schema, waarmee de jeugdarts en jeugdverpleegkundige bijhouden hoe ver je kind is in zijn ontwikkeling op verschillende gebieden.

Aan de hand van dit schema kun je samen met de medewerkers bij het consultatiebureau in gesprek gaan over de ontwikkeling van jouw kind.

Boeiend, maar soms ook lastig

Voor ouders is het boeiend om hun kind te zien opgroeien en ontwikkelen. De meeste ouders genieten van elke ontwikkelingsfase. Meestal verloopt het gelukkig probleemloos, maar soms gaat het anders. Dan zijn er ontwikkelingsproblemen en lopen dingen op een andere manier dan je gehoopt had.

Handige apps

    • GroeiGids app - Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de mijlpalen van de ontwikkeling, de groei, vaccinaties en belangrijke gebeurtenissen van je kind(eren) bijhouden en hier een groeialbum van maken.
    • iGrow - Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.

Het kan heel simpel

Zet de box voor het raam zodat je kind naar buiten kan kijken: bomen die bewegen, mensen die voorbij lopen, regen op straat. Laat als het kan een raam openstaan zodat je kind geluiden van buiten kan horen: vogels die fluiten, geritsel van bladeren, stemmen. Zet planten neer die ruiken zoals basilicum en lavendel. Maak af en toe iets lekkers klaar zodat je kind geuren leert onderscheiden. Ga buiten wandelen en leg je kind ook eens neer. Elke keer als jij je kind buiten op een ander plekje neerlegt –in het gras, onder een boom, op een heuvel- gaat een nieuwe wereld voor hem open. Als het wat groter is, kun je samen voelen aan een stuk schors of mos, de vacht van een dier, nat en droog zand.