opvoeden & opgroeien
Baby | Kraamtijd

Kraamtijd

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Ze controleren je lichamelijk herstel en je kunt al je vragen stellen. Veel vrouwen krijgen last van kraamtranen na de bevalling. Maar er kan ook meer aan de hand zijn. Wanneer heb je last van een postpartum depressie? Ook je baby wordt goed in de gaten gehouden. Zo wordt er gekeken of je baby geel ziet, krijgt hij een hielprik en wordt het plassen en poepen bijgehouden. En waarom heeft je baby eigenlijk opgezette borstjes?

Geboorteaangifte

Als je kind is geboren, moet je je kind aangeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Je doet de aangifte in de gemeente waar je kind geboren is. Dit hoeft dus niet je eigen gemeente te zijn.

Waarom is geboorteaangifte doen verplicht?

Als je geboorteaangifte doet, stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. De geboorteakte is het juridisch bewijs van de geboorte. Zonder dit bewijs heeft je kind geen identificatie. Je kunt je kind dan bijvoorbeeld niet verzekeren of inschrijven bij scholen.

Binnen welke termijn doe je geboorteaangifte?

Afhankelijk van de dag waarop je kind geboren is, moet je binnen twee of drie werkdagen na de geboorte aangifte doen. De regels voor de aangifte kunnen per gemeente verschillen. Kijk daarom op de website van de gemeente welke regels daar gelden.

Let op: probeer in ieder geval zo vlug mogelijk na de geboorte aangifte te doen, omdat de aangifte gekoppeld is aan het uitvoeren van de hielprik.

Wie doet de geboorteaangifte?

De vader van het kind doet de geboorteaangifte. Als de vader dat niet kan, dan kan iemand anders aangifte doen. Deze persoon hoeft geen familie te zijn.

Welke documenten neem je mee?

De gemeente kan om de volgende documenten vragen: je eigen identiteitsbewijs, het identiteitsbewijs van de moeder en het geboortebewijs dat je krijgt van de arts of verloskundige.

Indien van toepassing neem je ook mee: de akte van erkenning, de akte van naamskeuze , of je trouwboekje. Je kunt je kind in je trouwboekje laten bijschrijven.

Wat als je geen aangifte doet, of het vergeet?

Als je niet op tijd geboorteaangifte doet, meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie (OM). Het kan zijn dat je een boete krijgt.

Vaccinaties en hielprik

De gemeente geeft de geboorte van je kind door aan de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het RIVM-RCP (Regionaal Coördinatie Programma). Zij nemen je kind op in het Rijksvaccinatieprogramma. De JGZ-organisatie zorgt ervoor dat in de eerste week na de geboorte iemand bij je thuis komt voor de hielprik.

Overlijden

Als je baby dood geboren wordt of overlijdt binnen de termijn van aangifte, heb je toch de mogelijkheid om aangifte te doen van de geboorte. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een geboorteakte op. Op deze geboorteakte komt een vermelding dat het kind levenloos ter wereld is gekomen.

Bekijk het artikel van de wetswijziging op Rijksoverheid.nl.

Hoe doe je geboorteaangifte in de Gemeente Utrecht?

Via de website van de gemeente Utrecht kun je een afspraak maken voor de geboorteaangifte. Dit moet je binnen drie dagen na de geboorte van je baby doen. Via de volgende link kun je een afspraak maken.