Jeugdgezondheidszorg Utrecht
Filmpjes

Filmpjes

Op deze pagina staan links naar filmpjes en animaties die gaan over onder andere opvoeding, scholing en gezondheid. De filmpjes zijn onderverdeeld in de categorieën Algemeen, Zwangerschap, Baby, Peuter en Basisschoolkind.

Algemeen

De Jeugdgezondheidszorg

In dit filmpje zie je wat de Jeugdgezondheidszorg doet.

Voeding

Wat is de juiste portie voor een kind? De maag van kinderen is veel kleiner dan die van van volwassenen. Als volwassene eet je misschien een hele koek, of een bakje chips. Een (klein) kind geef je een kinderportie.  In deze video wordt dit uitgelegd.

Eten is overal. Op stap met Lukas Thuis, op het kinderdagverblijf, in de winkel en op straat: snoep is overal. Af en toe snoepen kan best, maar 'nee' zeggen is soms ook nodig. En dat kan lastig zijn als (ongezond) eten overal aanwezig is. Kijk maar in dit filmpje hoe dat gaat.

Gevolgen van roken (derdehandsrook)

In de animatie Rookvrije Ouders zie je een vader die buiten rookt. Giftige deeltjes uit de rook komen terecht op zijn kleding, huid en haren. Deze deeltjes neemt hij mee naar binnen. Zijn baby en peuter ademen en slikken de deeltjes in. 

Indrukwekkende gebeurtenissen

Nieuws over gijzelingen, aanslagen, oorlogen. Je kan er wakker van liggen, maar je kind ook. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je jullie hiermee om kunnen gaan.

Hoofdluis

Informatiefilmpje van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over haren kammen bij hoofdluis.

Je kind voorbereiden op een bezoek aan het consultatiebureau, de huisarts of het ziekenhuis

Een bezoek aan het consultatiebureau, de dokter of het ziekenhuis kan spannend zijn voor je kind. In dit filmpje zie je hoe je je kind hierop kunt voorbereiden.

Buiten spelen

De meeste kinderen spelen graag buiten. Kijk dit filmpje om te zien wat de voordelen zijn van buiten spelen.

Hulp bij huiswerk

Je kind helpen bij het maken van huiswerk is niet voor alle ouders even makkelijk. Je kunt hierbij ook hulp van anderen vragen. In dit filmpje zie je hier meer over.

Beeldschermkinderen

In dit filmpje zie je tips om het beeldschermgebruik van je kind in de gaten te houden en je kind te leren veilig met social media/websites om te gaan.

Zwangerschap

 

Animatie maternale griepprik | RIVM

Bekijk hier de animatie over de maternale griepprik. Dit is een griepprik tijdens de zwangerschap. Deze animatie legt uit hoe vaccineren tijdens de zwangerschap werkt.

Zora is zwanger

Ben je in verwachting en weet je nog niet zoveel over zwanger zijn en bevallen? In dit filmpje zie je hoe je hulp kunt vragen.

Roken en zwanger zijn

Als je rookt tijdens je zwangerschap is dat niet goed voor je baby. In dit filmpje zie je hier meer over. Vind je moeilijk om met roken te stoppen, vraag hulp aan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Wanneer bel je de verloskundige?

In dit filmpje zie je wanneer het belangrijk is om de verloskundige te bellen.

Baby

Zuigelingenhuisbezoek

Als je baby tussen de 8 en 14 dagen oud is, komt de jeugdverpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg bij je op bezoek. In dit filmpje zie je hoe zo'n bezoek gaat.

Borstvoeding geven

In dit filmpje van het Voedingcentrum krijg je uitleg over borstvoeding.

Oefenen op de buik

Als je baby af en toe op de buik ligt (alleen als jij er zelf bij bent), oefent hij de spieren in zijn nek en rug. Dit is goed voor de ontwikkeling. In dit filmpje zie je hier meer over.

Veilig slapen

In dit filmpje krijg je tips om je kind veilig te laten slapen.

Voorkeurshouding

Baby's hebben vaak een voorkeurshouding, waardoor hun hoofdje een beetje plat kan worden aan een kant. In dit filmpje zie je tips om dit voorkomen.

Het belang van contact tussen ouder en kind voor de ontwikkeling van een kind.

Dit filmpje van de Hogeschool voor de Kunsten laat zien dat contact met je kind belangrijk is voor de ontwikkeling.

Peuter

Peuters groeien in de moestuin

Wat heeft de ontwikkeling van de hersenen van een peuter te maken met moestuinieren? Dat zie je in deze video.

De groei van je kind

In dit filmpje zie je meer over de groei van je kind van baby tot en met puber.

Basisschoolkind

Informatie over de HPV-vaccinatie (vaccinatie tegen baarmoederhalskanker)

In het jaar dat je kind 10 jaar wordt, kan je zoon of dochter de vaccinatie tegen het Humaan Papillomavirus krijgen. Dit filmpje laat zien hoe dat gaat.