Jeugd en Gezin Utrecht
Algemene informatie over vaccinaties | 22 wekenprik

22 wekenprik en kennismaking met de JGZ

Kennismaking met de Jeugdgezondheidszorg

Vanaf 22 weken zwangerschap nodigen we zwangere vrouwen uit voor een kennismakingsgesprek bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). In verband met de maatregelen rondom het coronavirus kunnen partners helaas niet meekomen naar de afspraak. Zij kunnen wel via beeldbellen meedoen aan het gesprek. Tijdens deze afspraak gaan wij in gesprek over wat (aanstaande) ouders kunnen verwachten na de geboorte en wat de JGZ doet voor ouders en kinderen in de stad Utrecht. (Aanstaande) ouders kunnen vragen stellen, bijvoorbeeld over vaccinaties, over onze organisatie of over het ouderschap in het algemeen.

22 wekenprik

Als de (aanstaande) ouder dat wil, kan tijdens de kennismaking ook de kinkhoestvaccinatie/22 wekenprik gegeven worden.

Waarom kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Tijdens de coronacrisis gaat de vaccinatie van zwangere vrouwen tegen kinkhoest WEL door.

Kinkhoest is een gevaarlijke ziekte voor baby's die nog niet zijn ingeënt. Sinds 17 december 2019 krijgen zwangere vrouwen in de stad Utrecht tijdens de zwangerschap de 22 wekenprik aangeboden. Het gaat dan om een Difterie-Kinkhoest-Tetanus vaccinatie. Nadat de zwangere deze prik heeft gekregen, is de baby meteen na de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte veroorzaakt door een bacterie. Door de infectie van de luchtwegen kunnen ernstige hoestbuien ontstaan, die wel maanden doorgaan. Kinkhoest komt steeds vaker voor. Jonge baby’s kunnen daardoor schade krijgen aan de longen of de hersenen en ze kunnen er zelfs aan overlijden. Baby’s in Nederland kunnen een inenting tegen kinkhoest krijgen wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden na de geboorte zijn ze dus nog niet beschermd.

Baby’s meteen beschermen

Om baby's toch meteen na de geboorte te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. Na de vaccinatie maak je beschermende antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je kindje voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven, tot het oud genoeg is om zelf gevaccineerd te worden.

Waar en wanneer kun je een afspraak plannen?

In de stad Utrecht kun je je als zwangere vrouw vanaf de 22e week van de zwangerschap gratis aanmelden voor een kennismakingsafspraak met de JGZ.

Bel om een afspraak te maken naar 030-286 3300 en kies optie 2. Hou je BSN-nummer bij de hand. Wij maken dan een kennismakingsafspraak vanaf de 22e week van je zwangerschap bij je toekomstige consultatiebureau in de wijk waar je woont.  Zo kun je alvast kennis maken met het consultatiebureau waar je later met je kind welkom bent. Mocht de dag/tijd écht niet uitkomen, dan kun je naar een ander consultatiebureau uitwijken.

Hoe werkt het?

Na het maken van de afspraak krijg je van ons een vragenlijst. Vul deze in en neem deze mee naar de afspraak. Op deze vragenlijst kan je aangeven wat je met ons wil bespreken. We zullen met jou en jouw partner in gesprek gaan over deze onderwerpen. Ook als je geen vragen hebt, kunnen we met jullie in gesprek gaan over de JGZ en de toekomst van je baby.

Let op! Woon je niet in de stad Utrecht, maar in een gemeente in de provincie Utrecht, dan val je onder de jeugdgezondheidszorg van de GGD regio Utrecht. Bel  dan de GGD regio Utrecht op 030 694 00 35 (bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur) of kijk op www.ggdru.nl/zwanger  

Meenemen

  • je ID-bewijs
  • de ingevulde vragenlijst die je na het maken van de afspraak krijgt

Meer informatie

Op de website van het RIVM staat meer informatie.

Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden

Kinkhoest

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke infectie aan de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een bacterie. Hierdoor ontstaan hoestbuien die tot 3 tot 4 maanden kunnen aanhouden. Daarom wordt kinkhoest ook wel de '100-dagenhoest' genoemd.

Wat zijn de verschijnselen van kinkhoest?

De eerste verschijnselen van kinkhoest lijken op een gewone neusverkoudheid en koorts. Na ongeveer 2 weken worden de hoestbuien erger, vooral 's nachts. Dat kan een opvallend blaffende hoest zijn. Tijdens de hoestbui kan iemand het erg benauwd krijgen en gaan overgeven. Van de hoestbuien kan iemand erg moe worden.
Bij jonge baby's verloopt kinkhoest vaak ernstiger. Ze kunnen moeite krijgen met eten/drinken, moeite krijgen met ademhalen, blauw aanlopen. Daarnaast kunnen ze longontsteking of hersenschade krijgen en ze kunnen er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden ongeveer 120 baby's met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen.

Hoe kan je kinkhoest krijgen?

De bacterie zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.
Kinkhoest is vooral besmettelijk aan het begin van de ziekte. Iemand weet dan vaak nog niet dat hij/zij kinkhoest heeft. Iemand is besmettelijk tot 3 weken na het begin van de erge hoestbuien.

Wie krijgt er kinkhoest?

Iedereen kan kinkhoest krijgen. Een vaccinatie tegen kinkhoest of het doormaken van een kinkhoestinfectie geeft tijdelijk bescherming, maar niet levenslang. Het is dan ook mogelijk dat tieners en volwassenen die tijdens hun jeugd gevaccineerd zijn of kinkhoest hebben gehad, toch kinkhoest krijgen. Wel verloopt een kinkhoestinfectie over het algemeen milder bij iemand die ooit gevaccineerd is of al eerder een kinkhoestinfectie heeft doorgemaakt.
Jonge baby’s zijn de eerste maanden nog niet of onvoldoende beschermd tegen kinkhoest en juist bij deze groep kan kinkhoest ernstig verlopen. 

Hoe vaak komt kinkhoest voor?

Jaarlijks worden er nu 4.000 tot 8.000 gevallen van kinkhoest gemeld in Nederland. In sommige jaren loopt dit op tot 10.000 of zelfs 13.000 meldingen. Veel kinkhoestgevallen worden echter niet officieel gemeld. Daarom is de verwachting dat het werkelijke aantal kinkhoestgevallen veel groter is.
Per jaar worden er in Nederland gemiddeld 170 gevallen van kinkhoest gemeld bij baby’s en zijn er gemiddeld 120 ziekenhuisopnamen.

Het vaccin

Met welk vaccin wordt er gevaccineerd?

Er wordt gevaccineerd met een DKT vaccin (Boostrix), tegen difterie, kinkhoest en tetanus.

Waarom wordt er gevaccineerd met het DKT-vaccin?

Er is geen vaccin beschikbaar tegen alleen kinkhoest.

Kan ik kinkhoest krijgen van het vaccin?

Nee, het vaccin is een geïnactiveerd (dood) vaccin.

Is het vaccin veilig?

Ja, het vaccin is veilig. Kijk ook op de website van het Lareb.

Zijn er bijwerkingen van de vaccinatie?

Iedere vaccinatie kan bijwerkingen geven. Meestal valt het mee. Als je last krijgt van de prik, is het meestal zo dat de huid wat rood is op de plek waar de prik gegeven is. Die plek kan ook een dag of twee wat hard aanvoelen. Ook kan je bovenarm wat pijn doen. Het beste is om dan je arm gewoon te blijven gebruiken. Je kunt wat moe zijn, wat lichte koorts krijgen of griepachtige verschijnselen krijgen.
Ernstige bijwerkingen, zoals ernstige overgevoeligheid, zijn uiterst zeldzaam. Kijk ook op de website van het onafhankelijke bijwerkingencentrum Lareb.
Heb je toch zorgen over een (mogelijke) bijwerking, neem dan contact op met je (huis)arts. Daarnaast kun je (mogelijke) bijwerkingen waarvan je vindt dat zorgverleners en patiënten het moeten weten, melden bij het Lareb. Ook wanneer je er niet zeker van bent dat de klachten door het gebruikte vaccin komen.

Ik heb deze vaccinatie al een keer gehad. Moet het nu weer?

Als je bij een vorige zwangerschap bent gevaccineerd, moet je bij deze zwangerschap weer gevaccineerd worden voor een goede bescherming van de baby.
Als er bij deze zwangerschap in het 2e of 3e trimester (na de termijn van 12+6 weken) een kinkhoestvaccinatie is gegeven of een bewezen kinkhoestinfectie is doorgemaakt, hoeft de vaccinatie niet opnieuw gegeven te worden.

Vanaf hoeveel weken zwangerschap kan ik de kinkhoestvaccinatie krijgen?

Vanaf 22 weken.

Is de vaccinatie verplicht of vrijwillig?

De vaccinatie is vrijwillig.

Waar wordt het vaccin ingespoten?

Het vaccin wordt ingespoten in de spier van bovenarm/schouder.

Organisatorisch

Mag mijn partner mee naar de afspraak?

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus kan je partner helaas niet meekomen naar de afspraak. Je partner kan wel met beeldbellen meedoen aan het gesprek.

Wat moet ik meenemen naar de vaccinatie?

Je ID-bewijs en de ingevulde vragenlijst die je na het maken van de afspraak gekregen hebt.
Als je geen ID-bewijs mee hebt, kan je niet gevaccineerd worden.

Zijn de locaties toegankelijk voor een rolstoel of kinderwagen?

Ja.