Jeugdgezondheidszorg Utrecht
Informatie over vaccinaties | Vaccinatie(s) tijdens de zwangerschap en kennismaking met de JGZ

Vaccinatie(s) tijdens de zwangerschap en kennismaking met de JGZ

22 wekenprik en kennismaking met de JGZ

Kennismaking met de Jeugdgezondheidszorg

Ben je zwanger en woon je in de gemeente Utrecht? Dan maken we graag tijdens je zwangerschap al kennis met je. Vanaf 22 weken zwangerschap bespreken we graag met jou en je eventuele partner wat jullie kunnen verwachten na de geboorte en wat de JGZ doet voor ouders en kinderen in de gemeente Utrecht. Je kunt ons vragen stellen over bijvoorbeeld het werk van de JGZ, vaccinaties, of het ouderschap in het algemeen. 

Als je niet in de stad/gemeente Utrecht woont, maar in een andere gemeente in de provincie Utrecht, kun je geen afspraak bij ons maken. Je kunt terecht bij de jeugdgezondheidszorg van de GGD regio Utrecht. Bel de GGD regio Utrecht op 030 694 00 35 (bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur), of kijk op hun website.  

Vaccinaties tijdens de zwangerschap

Als de aanstaande ouder dat wil, kunnen tijdens de kennismakingsafspraak de volgende vaccinaties gegeven worden:

  • 22 wekenprik
  • Griepprik (alleen tussen 15 oktober en 1 maart)

22 wekenprik

Waarom kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap?

Kinkhoest is een gevaarlijke ziekte voor baby's die nog niet zijn ingeënt. Als je tijdens je zwangerschap deze prik hebt gekregen, is je baby meteen na de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Door de infectie van de luchtwegen kunnen ernstige hoestbuien ontstaan, die maanden kunnen doorgaan. Kinkhoest komt steeds vaker voor. Jonge baby’s kunnen schade krijgen aan de longen of de hersenen en ze kunnen er zelfs aan overlijden. Baby’s in Nederland kunnen een inenting tegen kinkhoest krijgen wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden na de geboorte zijn ze dus nog niet beschermd.

Baby’s meteen beschermen

Om baby's toch meteen na de geboorte te beschermen, kun je je tijdens je zwangerschap tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. Na de vaccinatie maak je beschermende antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je kind voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven, tot het oud genoeg is om zelf gevaccineerd te worden.

Meer informatie

Op de website van het RIVM staat meer informatie.

Griepprik

Waarom griepprik tijdens de zwangerschap?

Als jij tijdens je zwangerschap de griepprik krijgt, heeft je baby na de geboorte minder kans om griep te krijgen. Voor jou is de griepprik ook zinvol. Zwangere vrouwen met griep worden namelijk vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn.

Meer informatie

Op de website van het RIVM staat meer informatie over de griepprik tijdens de zwangerschap.

Wanneer kan je de griepprik krijgen?

Ben je tijdens het griepseizoen (van 15 oktober tot 1 maart) 22 weken of langer zwanger, dan kan je tijdens de kennismakingafspraak de griepprik krijgen.

Kan je de griepprik nog krijgen als je de kennismakingsafspraak al gehad hebt?

Als je voor 15 oktober de kennismakingsafspraak met de JGZ hebt, kan je later in je zwangerschap de griepprik nog krijgen. Zeg tijdens de kennismakingsafspraak dat je ook de griepprik wilt krijgen. We maken daar dan een aparte afspraak voor, ná 15 oktober.
Heb je de kennismakingsafspraak al gehad en wil je de griepprik nog krijgen, neem dan contact met ons op.

Afspraak maken

Woon je in de gemeente Utrecht? Dan kan je je vanaf de 20e week van de zwangerschap aanmelden voor een kennismakingsgesprek met de JGZ. Dat kan op 2 manieren.

Online, via het ouderportaal, 24 uur per dag 7 dagen per week

  1. Ga naar linksboven op deze website, of klik op deze link.  

  2. Log in met je DigiD.  
  3. Klik onder 'mijn dossier(s)' op 'aanmelden'.  
  4. Meld je aan via 'aanmeldformulier 22 weken prik invullen'. 
  5. Vul het aanmeldformulier in en klik op 'aanmelden en afspraak maken'. 
  6. Plan een afspraak in. 
  7. Vul de digitale vragenlijst in via de tegel 'vragenlijsten'.  

Komt de afspraak toch niet uit? Dan kan je de afspraak verzetten via het ouderportaal. 

Telefonisch 

Heb je geen DigiD? Dan kun je ons bellen via 030-286 3300 (kies optie 2). Hou je BSN-nummer bij de hand.  

Na het maken van de afspraak krijg je van ons een vragenlijst. Vul deze in en neem deze mee naar de afspraak. Op deze vragenlijst kan je aangeven wat je met ons wil bespreken. Ook als je geen vragen hebt, kunnen we met je in gesprek gaan over de JGZ en de toekomst van je baby. 

Waar is de afspraak?

De afspraak voor het kennismakingsgesprek is bij het consultatiebureau in de wijk waar je woont.  Zo maak je alvast kennis met het consultatiebureau waar je later met je kind komt.

Meenemen

  • Je ID-bewijs. Als je geen ID-bewijs bij je hebt, kunnen we je niet vaccineren.
  • Als je de afspraak telefonisch gemaakt hebt: de ingevulde vragenlijst die je na het maken van de afspraak hebt gekregen.

 

Vragen en antwoorden

Afbeelding vragen en antwoorden

Kinkhoest

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke infectie aan de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een bacterie. Hierdoor ontstaan hoestbuien die tot 3 tot 4 maanden kunnen aanhouden. Daarom wordt kinkhoest ook wel de '100-dagenhoest' genoemd.

Wat zijn de verschijnselen van kinkhoest?

De eerste verschijnselen van kinkhoest lijken op een gewone neusverkoudheid en koorts. Na ongeveer 2 weken worden de hoestbuien erger, vooral 's nachts. Dat kan een opvallend blaffende hoest zijn. Tijdens de hoestbui kan iemand het erg benauwd krijgen en gaan overgeven. Van de hoestbuien kan iemand erg moe worden.
Bij jonge baby's verloopt kinkhoest vaak ernstiger. Ze kunnen moeite krijgen met eten/drinken, moeite krijgen met ademhalen, blauw aanlopen. Daarnaast kunnen ze longontsteking of hersenschade krijgen en ze kunnen er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden ongeveer 120 baby's met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen.

Hoe kan je kinkhoest krijgen?

De bacterie zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.
Kinkhoest is vooral besmettelijk aan het begin van de ziekte. Iemand weet dan vaak nog niet dat hij/zij kinkhoest heeft. Iemand is besmettelijk tot 3 weken na het begin van de erge hoestbuien.

Wie krijgt er kinkhoest?

Iedereen kan kinkhoest krijgen. Een vaccinatie tegen kinkhoest of het doormaken van een kinkhoestinfectie geeft tijdelijk bescherming, maar niet levenslang. Het is dan ook mogelijk dat tieners en volwassenen die tijdens hun jeugd gevaccineerd zijn of kinkhoest hebben gehad, toch kinkhoest krijgen. Wel verloopt een kinkhoestinfectie meestal milder bij iemand die ooit gevaccineerd is of al eerder een kinkhoestinfectie heeft doorgemaakt.
Jonge baby’s zijn de eerste maanden nog niet of onvoldoende beschermd tegen kinkhoest en bij hun kan kinkhoest ernstig verlopen. 

Hoe vaak komt kinkhoest voor?

Jaarlijks worden er nu 4.000 tot 8.000 gevallen van kinkhoest gemeld in Nederland. In sommige jaren zijn er 10.000 of zelfs 13.000 meldingen. Omdat kinkhoestgevallen niet altijd officieel worden gemeld, is het werkelijke aantal kinkhoestgevallen waarschijnlijk veel hoger.
Per jaar worden er in Nederland gemiddeld 170 gevallen van kinkhoest gemeld bij baby’s en worden ongeveer 120 baby's opgenomen in het ziekenhuis.

Het vaccin

Welk vaccin krijg ik?

Er wordt gevaccineerd met een DKT vaccin (Boostrix), tegen difterie, kinkhoest en tetanus.

Waarom wordt er gevaccineerd met het DKT-vaccin?

Er is geen vaccin beschikbaar tegen alleen kinkhoest.

Kan ik kinkhoest krijgen van het vaccin?

Nee, het vaccin is een geïnactiveerd (dood) vaccin.

Is het vaccin veilig?

Ja, het vaccin is veilig. Kijk ook op de website van het Lareb.

Zijn er bijwerkingen van de vaccinatie?

Iedere vaccinatie kan bijwerkingen geven. Meestal valt het mee. Als je last krijgt van de prik, is het meestal zo dat de huid wat rood is op de plek waar de prik gegeven is. Die plek kan ook een dag of twee wat hard aanvoelen. Ook kan je bovenarm wat pijn doen. Het beste is om dan je arm gewoon te blijven gebruiken. Je kunt wat moe zijn, wat lichte koorts krijgen of griepachtige verschijnselen krijgen.
Ernstige bijwerkingen, zoals ernstige overgevoeligheid, zijn uiterst zeldzaam. Kijk ook op de website van het onafhankelijke bijwerkingencentrum Lareb.
Heb je toch zorgen over een (mogelijke) bijwerking, neem dan contact op met je (huis)arts. Daarnaast kun je (mogelijke) bijwerkingen waarvan je vindt dat zorgverleners en patiënten het moeten weten, melden bij het Lareb. Ook wanneer je er niet zeker van bent dat de klachten door het gebruikte vaccin komen.

Ik heb deze vaccinatie al een keer gehad. Moet het nu weer?

Als je bij een vorige zwangerschap bent gevaccineerd, moet je bij deze zwangerschap weer gevaccineerd worden voor een goede bescherming van de baby.
Als er bij deze zwangerschap in het 2e of 3e trimester (na de termijn van 12+6 weken) een kinkhoestvaccinatie is gegeven of een bewezen kinkhoestinfectie is doorgemaakt, hoeft de vaccinatie niet opnieuw gegeven te worden.

Vanaf hoeveel weken zwangerschap kan ik de kinkhoestvaccinatie krijgen?

Vanaf 22 weken.

Is de vaccinatie verplicht of vrijwillig?

De vaccinatie is vrijwillig.

Waar wordt het vaccin ingespoten?

Het vaccin wordt ingespoten in de spier van bovenarm/schouder.

Praktisch

Mag mijn partner mee naar de afspraak?

Ja, je partner mag meekomen naar de afspraak.

Moet ik betalen voor de vaccinatie?

De vaccinatie is gratis.

Zijn de locaties toegankelijk voor een rolstoel of kinderwagen?

Ja.

 

Uitgelicht

Bekijk ook