foto

Peuter

De babyfase is voorbij, je kind is hard gegroeid en nu breekt er een boeiende tijd aan: de peutertijd!

Voor de meeste ouders is dit een intensieve fase waarin je tegelijkertijd enorm kunt genieten van al die grappige en aandoenlijke momenten waarop je kind iets voor het eerst doet. Je peuter zet de eerste stapjes, leert praten, verlegt grenzen en gaat op ontdekkingstocht.

De grote, wijde wereld in

Alles is spannend voor je peuter. Je kind wil alles ontdekken, kruipt overal in en onder, en klimt trap op, trap af. Gevaar zien kinderen nog niet op deze leeftijd, en als ouder voel je je soms net een politieagent. De hele dag roep je: ‘Nee! Niet doen! Blijf af!’ Dat hoort er allemaal bij. Eigenlijk betekent dit dat je peuter langzaam zelfstandig wordt. In deze periode leert je kind ook samen spelen en fantaseren, en om op een potje te plassen en te poepen. Je kind wordt groot!

Je peuter krijgt een eigen willetje

Langzamerhand ga je merken dat je peuter een eigen willetje krijgt. In deze fase willen kinderen alles zelf doen, en kunnen ze heel boos worden als iets niet lukt of niet mag. Ze kunnen nog niet goed uitleggen wat ze precies bedoelen, en kunnen gaan gillen, schoppen of slaan als je ze niet begrijpt.

Tips en adviezen

Als ouder kun je in deze periode soms best wat tips, adviezen en ondersteuning gebruiken. Hier lees je alles over de ontwikkeling van je peuter. Blijf je vragen houden? Neem dan contact op met het consultatiebureau bij jou in de buurt.

Bron Peuter

Cursussen en activiteiten

 • In zwembad Fletiomare, Den Hommel en De Kwakel kun je met je baby komen zwemmen.
  lees meer
 • Tijdens de peutercursus gaan we aan de slag met de kwaliteiten van je kleine mensje. We zingen lieve liedjes, doen gekke spelletjes en als toetje leer je de voetjes van je peuter heerlijk masseren!
  lees meer
 • Jonge kinderen opvoeden is niet altijd even gemakkelijk en soms gaat het even wat minder goed. Op zo'n moment kan een ouder wel wat steun gebruiken. Een vrijwilliger van Home-Start kan die geven. Een vrijwilliger komt elke week langs om mee te dra...
  lees meer
 • Voor kinderen van 2 tot en met 5 jaar biedt de Kinder Sport Academie een uniek professioneel beweegprogramma aan waarin plezier centraal staat, (talent)ontwikkeling het doel is en ouders en kind een sportadvies op maat als eindresultaat meekrijgen.
  lees meer
 • Door eenvoudige danspasjes ontdekt de peuter zijn lichaam, de ruimte om zich heen en zijn emoties.
  lees meer
 • Wat is een speel-o-theek? Simpel gezegd: een uitleengelegenheid voor speelgoed en spellen. Dus net zoiets als een bibliotheek, maar dan voor speelgoed.
  lees meer
[zaterdag, 15 juni, 2019 - 21:12] Peuter 1,5 huilt plots veel in bed
[zaterdag, 15 juni, 2019 - 21:12] Hallo lieve mama's en papa's lees meer
[donderdag, 13 juni, 2019 - 23:06] Mag ik Mats zijn
[donderdag, 13 juni, 2019 - 23:06] Mijn zoon Mats van 3 vraagt steeds: “Mag ik Mats zijn?” Ik snap niet waarom hij dit zo vaak vraagt. Iemand ervaring mee? lees meer
[zondag, 9 juni, 2019 - 23:03] Huilen om tulp
[zondag, 9 juni, 2019 - 23:03] Graag julie hulp hierij... lees meer
[zaterdag, 8 juni, 2019 - 12:22] Spraak- taalachterstand peuter 20 maanden
[zaterdag, 8 juni, 2019 - 12:22] Hoi iedereen, Het is niet mijn gewoonte om iets op een forum te posten, maar hier gaat ie dan toch maar... lees meer
[zondag, 2 juni, 2019 - 22:16] Peuter wil maar niet grote behoefte doen op potje
[zondag, 2 juni, 2019 - 22:16] Hallo, Ik heb hier al veel gelezen over peuters die proper zijn behalve voor hun grote behoefte maar toch nog niet het gedrag van mijn zoon gevonden... vandaar dit berichtje... lees meer

Delen

 • icon-facebook
 • icon-twitter
 • icon-linkedin
 • icon-email

Stel je vraag of wijzig een afspraak

030 - 286 33 00

Op werkdagen bereikbaar van 8.30 - 17.00 uur.

Of loop even binnen:

CJG Utrecht    

Martin Ovenweg 50

3555 HZ 

Utrecht


 

 Geef feedback