Jeugdgezondheidszorg Utrecht
Informatie over vaccinaties

Vaccinaties

Vaccinatie(s) tijdens de zwangerschap en kennismaking met de JGZ

Lees hier meer over de 22 wekenprik, de griepprik tijdens de zwangerschap en het kennismakingsgesprek met de JGZ.

Vaccinaties voor baby's

Na de geboorte van je kind krijg je een uitnodiging om je kind te laten vaccineren. Alle ouders in Nederland krijgen deze uitnodiging. Het is niet verplicht om je kind te laten vaccineren, maar artsen raden het wel aan. Het voorkomt dat je kind bepaalde infectieziektes krijgt. In het eerste jaar wordt je uitgenodigd om je baby te laten vaccineren tegen het rotavirus en de ziektes difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte. Lees er meer over.

Vaccinaties voor peuters

Als je peuter 14 maanden is, wordt hij gevaccineerd tegen bofmazelen en rode hond (BMR). Ook krijgt je kind een prik tegen meningokokken, groep ACWY (MenACWY). Lees er meer over.

Vaccinaties voor kinderen/jongeren ouder dan 4 jaar

Als je kind ouder dan 4 jaar is, krijgt het uitnodigingen voor de DTP-BMR vaccinatie, de HPV-vaccinatie en de vaccinatie tegen meningokokkenziekte (MenACWY).
Klik in de balk aan de rechterkant van deze pagina de vaccinatie aan waarover je meer informatie wilt hebben. Je leest daar wanneer de vaccinaties (weer) gegeven worden en je vindt er de meest gestelde  vragen.

Waarom vaccineren?

Door je kind te laten vaccineren, zorg je voor bescherming tegen 12 ernstige infectieziekten. We gunnen het alle kinderen in Utrecht om deze vaccinaties gratis te komen halen bij de Jeugdgezondheidszorg.
Op deze pagina lees je meer over het aantal gevaccineerde kinderen in Utrecht (vaccinatiegraad).
Wil je meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM, kijk dan hier.

Filmpjes over vaccineren in Nederlands, Berbers en Turks

Stichting Sleutelpersonen Utrecht (SSU) heeft zorgen omdat mensen minder vaccineren. Daarom heeft SSU samen met JGZ gemeente Utrecht en GGD regio Utrecht filmpjes gemaakt. In de filmpjes wordt in een gesprek met artsen uitgelegd waarom vaccineren belangrijk is. 
Er zijn drie filmpjes. De filmpjes zijn gesproken in het Nederlands, Berbers en Turks. De ondertiteling is Nederlands.
Als je op de link klinkt, kun je het filmpje bekijken.

Vaccinatieschema

Een overzicht van het hele vaccinatieprogramma vind je hier.

Meer informatie over vaccinaties

Informatie over vaccinaties voor basisschoolkinderen
HPV-vaccinatie
Vaccinatie tegen meningokokkenziekte (MenACWY)
Folder 'Bescherm uw kind tegen infectieziekten' in 11 talen
Ons infoblad over vaccinaties

 

 

Toestemming delen gegevens met RIVM

Sinds 1 januari 2022 vragen we toestemming voor het doorgeven van de vaccinatiegegevens mét persoonsgegevens aan het RIVM. We vragen toestemming aan ouders, jongeren én ouders (bij jongeren van 12-16 jaar), of aan de jongere zelf (vanaf 16 jaar).
Zonder toestemming delen we alleen anonieme gegevens over de vaccinaties (dus dat er op een bepaalde JGZ-locatie, op een bepaalde datum een vaccin is gegeven, maar niet aan wie).

De voor- en nadelen van deze toestemming kan je terugvinden in de Infographic over de gevolgen van wel en geen toestemming geven of bekijk de Film: Waar gaat de toestemming voor het uitwisselen van gegevens over?

Wil je meer weten over de toestemming, bekijk de website van het RIVM.

Uitgelicht

Bekijk ook